Akvaryumdaki Su Neden Bulanıklaşır ve Bununla Nasıl Başa Çıkılır?

Akvaryumdaki Su Neden Bulanıklaşır ve Bununla Nasıl Başa Çıkılır? Ne kadar iyi bir balık sahibi olursanız olun, akvaryum bakımına ne kadar özen gösterirseniz gösterin, bir noktada bulanık su gibi bir sorunla karşılaşmışsınızdır. Ama bu neden oluyor? Ne yazık ki, bu sorunun cevabı o kadar kesin değil ve birkaç nedenden kaynaklanıyor.
Bu sorunu halletmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Aksi halde hem akvaryumun görsel olarak kötü bir görünüme sahip olmasına neden olmuş olursunuz hem de akvaryumda yaşayan canlıların sağlıklarını tehlikeye atmış olursunuz.
İşte akvaryumunuzun suyunun bulanık olmasının birkaç nedeni.
Kötü yıkanmış toprak

Akvaryumdaki Su Neden Bulanıklaşır ve Bununla Nasıl Başa Çıkılır?
Yeni bir akvaryumunuz varsa, suyun bulanık olmasının nedenlerinden biri alt tabakada kullanılan toprak olabilir. Tatlı su akvaryumu çakılı genellikle epoksi kaplı olmasına rağmen, tüm yüzeyler iyice durulanmalıdır. Tuzlu su akvaryumu alt tabakaları çok tozlu olabilir ve durulanmadığı takdirde suyun bulanıklaşmasına neden olur.
Alt tabakada bulunan toprak ya da çakılları küçük parçalar halinde yıkamak en iyisidir. Bu adım uygulanmazsa, toz ve su kombinasyonu akvaryum camını kaplayarak bulutlu bir görünüm oluşturabilir.
Musluk suyundaki ağır metaller

Akvaryumdaki Su Neden Bulanıklaşır ve Bununla Nasıl Başa Çıkılır?
Çakılı yıkamak sorunu çözmezse, bulanıklığın bir sonraki en olası nedeni kullanılan su olabilir. Gerçek şu ki, musluk suyu ağır metaller, nitratlar, fosfatlar ve silikatlar içerebilir. Musluk suyunuzdaki kirleticilerin çoğunu giderecek bir ters ozmoz filtresi de satın alabilirsiniz.
Bakteri yayılması

Akvaryumdaki Su Neden Bulanıklaşır ve Bununla Nasıl Başa Çıkılır?
Genellikle akvaryumdaki su, kurulumdan hemen sonra değil yalnızca birkaç gün, haftalar ve hatta aylar sonra bulanıklaşır. Nedeni genellikle bakteri kolonilerinin sayısındaki ani artışta yatmaktadır. Bakteriler o kadar hızlı yayılırlar ki toplu halde çıplak gözle görülebilirler ve suyun bulanık görünmesine neden olurlar. Zamanla bu bulutlanma kendi kendine kaybolacaktır.
Bu durum, özellikle nitrat ve fosfat olmak üzere suyun besin içeriğinin artırıldığı kurulu bir akvaryumda da gözlemlenebilir. Çürüyen bitkiler veya fazla yenmemiş yiyecekler de bulanık suya neden olabilir. Akvaryumdaki besin içeriğini azaltmak, su değişimlerine yardımcı olur, yiyecek miktarını azaltır, alt tabaka bulunan kum ya da çakılı temizler ve canlı bitkileri besler.
Hiç böyle bir sorunla karşılaştınız mı?