Evde Beslenebilecek 6 Papağan Türü

Evde Beslenebilecek 6 Papağan Türü Doğada 300’den fazla papağan türü vardır. Bazıları ev bakımı için uygundur. Tüylü bir evcil hayvan seçerken nasıl hata yapılmaz ve rahat gözaltı koşulları nasıl sağlanır? Bu soruların cevaplarını bulabileceğiniz bir yazı ile karşınızdayız. İşte evde bakabileceğiniz 6 papağan türü;
- Muhabbet kuşu (Melopsittacus undulatus)
- Cennet Papağanı (Agapornis roseicollis
- Sultan papağanı (Nymphicus hollandicus)
- Rosella Papağanı (Platycercus)
- Jako (Gri Afrika papağanı)
- Kırmızı Macaw Papağanı
Ev için papağan türleri
Sizler için sıralayacağımız birbirinden güzel kuş türleri sayesinde artık evde yalnızlık hissetmemiş olacaksınız. Özellikle ilk defa kuş beslemeye karar verenler için listenin başına daha kolay başa çıkabilecekleri türleri yazarak daha zorlu olan türleri listenin sonuna bıraktık.
1- Muhabbet kuşu (Melopsittacus undulatus)

Evde Beslenebilecek 6 Papağan Türü
Evde kuş beslemek isteyenlerin ilk tercihi olan muhabbet kuşları ortak ya da kabuklu muhabbet kuşu olarak da bilinmektedir. Küçük, uzun kuyruklu, tohum yiyen bir papağan türü olan muhabbet kuşu, çocuklar tarafından oldukça sevilmektedir. Muhabbet kuşları, Melopsittacus cinsindeki tek türdür.
Muhabbet kuşunun anavatanı uzak Avustralya’dır. Vahşi doğada kuşlar sürüler halinde yaşarlar ve yılda birkaç kez sağlıklı yavrular getirebilirler.
Boyut: 13-19 cm.
Renk: Çeşitli renkler bulunmaktadır. En popüler yeşildir.
Ömrü: 10-15 yıl.
Çiftler/gruplar için uygun: Evet
Konuşabilme yeteneği: 10-20 kelimeyi ezberleyebilmektedir. Erkekler konuşmaya daha yatkındır.
Karakter: Girişken ve aktif bir yapıya sahiptir bundan dolayı çok fazla dikkat edilmesi gerekmektedir. Yeterli ilginin gösterilmemesi neticesinde depresyona girerler. Aile üyelerine karşı arkadaş canlısı, çocuklarla mükemmel iletişim kurma yetisine sahiptirler.
Kafes özellikleri: Bir muhabbet kuşu için minimum kafes boyutu: genişlik 30 cm, uzunluk 40 cm, yükseklik 45 cm olacak şekilde tercih edilebilir. Ancak yine de kuşun çok fazla alana sahip olması için daha büyük bir “ev” alınması önerilir.
2- Cennet Papağanı (Agapornis roseicollis)

Evde Beslenebilecek 6 Papağan Türü
Agapornis, Psittacinae altfamilyasına bağlı bir kuş cinsidir. Bu türe halk arasında genellikle cennet papağanı ya da aşk kuşu denilmektedir. Bunun en büyük nedenlerinden birisi ise çift olarak sabah akşam yan yana olmaya çalışmaları ve tünek üzerinde saatlerce birlikte vakit geçirebilmeleri gelmektedir.
Ortalama yaşam süresi 20 ila 30 yıl arasındadır.
Boyut: 10-17 cm.
Renk: Ağırlıklı olarak sarı-yeşil, kırmızı-sarı renklerde olurlar.
Ömrü: 20 ila 30 yıl arasındadır.
Çiftler/gruplar için uygun: Evet.
Konuşma yeteneği: Yok. Bazen bir cennet papağanına iki veya üç kelime öğretebilirsiniz.
Karakter: Neşeli ve oldukça aktiftirler. Bu kuşlar yalnızlığı sevmezler, bu nedenle çift tutmaları önerilir.
Kafes özellikleri: Bir papağan için 30x40x80 cm’lik bir kafes yeterlidir. İki kuş için 40x50x100 cm dikdörtgen bir şekil daha uygundur . Yuvarlak bir kafeste kuş yönünü kaybedebilir.
Önemli! Bu türü satın almak istiyorsanız ayrı ayrı kuşları alıp çiftleştirmek yerine hazır olarak bir çift satılan kuşları satın almanız daha iyi olacaktır. Tek yapmanız gereken bir çift kuş alarak eve getirmek ve onların nasıl muhteşem bir çift olduğunu seyretmek olacaktır.
3- Sultan papağanı (Nymphicus hollandicus)

Evde Beslenebilecek 6 Papağan Türü
Sultan papağanın diğer evcil kuşlardan ayıran en önemli özelliği zekasıdır. Özellikle 5 yaşında bir çocuğun zekasına benzer özelliklere sahip olabilmektedirler. Bu noktada erkekler taklit yeteneği sayesinde bir adım öne çıkmaktadır.
Onları kafeste tutmanız kendilerine eziyet gibi gelebilir. Çünkü özellikle uçmaktan ve hareket etmekten hoşlanırlar. Sıcak iklime alışık oldukları için soğuk havalardan hoşlanmazlar ve 15 derecenin altında kendilerini rahatsız hissedeceklerdir.
Boyut: Yaklaşık 30 cm.
Renk: Soluk sarı, kirli gri, albino, beyaz, lutino, açık gri, koyu sarı.
Ömrü: 20 yıl.
Çift / grup içeriği için uygun: Hayır.
Konuşma yeteneği: Hem tek tek kelimeleri hem de tüm cümleleri kolayca ezberleyebilir.
Karakter: Neşeli ve aktif kuşlar olarak bilinmektedir. Sultan papağanları, sahiplerine bağlanır ve onlarla iletişim kurar. Çocuklar, bu kuşlarla alay edilmemesi gerektiği konusunda uyarılmalıdır. Isırabilirler veya suçluyu tamamen görmezden gelmeye başlayabilirler.
Kafes özellikleri: Kafes ölçüleri 75x40x75 cm şeklinde olabilir.
4- Rosella Papağanı (Platycercus)

Evde Beslenebilecek 6 Papağan Türü
Rosella Papağanı oldukça sıra dışı renk yapısıyla karakterize edilmektedir. Kendine mahsus renk cümbüşüne sahiptir ve özellikle kanatlarının olduğu kısımdaki tüyler daha çok balık pullarına benzetilmektedir.
Bu kuşların mükemmel ses yetenekleri vardır. Melodik şarkıları bir flüt sesine benzer şekilde ses çıkarabilmektedir.
Boyut: 25-30 cm.
Renk: Renklerin kombinasyonundan oluşmaktadır. Kırmızı, mavi, yeşil, sarı vb.
Yaşam süresi: 20-35 yıl.
Çift / grup içeriği için uygun: Hayır.
Konuşma yeteneği: Hayır.
Karakter: Rosella, oldukça agresif bir kuş türüdür, diğer papağanlarla temas kurmaz. Bağımsızlığına düşkün olan bir evcil olduğundan ele gelmeye alıştırmak zor olacaktır. Yine de neşeli bir mizaçları vardır, Rosella’nın gündüz saatlerinde şarkı söyler gibi sık sık öttüğünü göreceksiniz.
Kafes özellikleri: Gerekli minimum kafes boyutu 70×70 cm’dir. Rosella’nın bazen odanın içinde uçmasına izin vermeniz daha iyi olacaktır.
5- Jako (Gri Afrika papağanı)

Evde Beslenebilecek 6 Papağan Türü
Jako, papağanlar arasında zihinsel şampiyondur. Büyük kuşların, ceviz kırabilen güçlü bir yırtıcı gagası vardır. Saldırganlık eğilimi olan bu kuşların eğitime ihtiyacı olduğundan, Jako’ya yalnızca deneyimli papağan sahiplerinin başlaması önerilir. Bundan dolayı daha önce papağan beslemediyseniz Jako ile başlamak yanlış seçim olabilir.
Boyut: 40 cm.
Renk: Vücudun tüyleri koyu gri, parlak kuyruk.
Yaşam süresi: 40-60 yıl.
Çift / grup içeriği için uygun: Hayır.
Konuşma yeteneği: Jako papağanı çok sayıda kelime ve deyim öğrenmekle kalmaz, aynı zamanda bunları uygun durumlarda uygular ve farklı kelimeleri birleştirerek konuşabilirler.
Karakter: Akıllı kuşlardır ve aile üyelerini tanıyarak onlarla zevkle iletişim kurar. Kapı zili veya cep telefonu gibi çevredeki sesleri taklit etmeyi severler, böylece sahiplerini yanıltarak şaka da yapabilirler.
Kafes özellikleri: Kuşların büyük bir kafese ihtiyacı vardır, minimum boyutlar 60x60x80 cm’dir. Bu tür bakım ve özen gerektirir.
6- Kırmızı Macaw Papağanı

Evde Beslenebilecek 6 Papağan Türü
Kırmızı Macaw Papağanı, listemizde ki en zorlu tür olmaktadır. Nadir olduklarından dolayı aynı zamanda oldukça pahalıdır. Güçlü gagaları çevredeki nesnelere ciddi zararlar verebilir, bu nedenle evcil hayvanı yakından takip etmeniz gerekir.
Kırmızı Macaw papağanının yüksek sesi komşuları memnun etmeyebilir, bu nedenle onu edinme konusuna tüm sorumlulukları gözden geçirmeniz gerekecektir. Ayrıca bu türü beslemek için büyük bir eve sahip olmanız daha iyi olacaktır.
Boyut: 1 m’ye kadar.
Renk: Kırmızı, mavi ve yeşilin birleşimi.
Ömrü: 50-60 yıl.
Çift / grup içeriği için uygun: Hayır.
Konuşma Yeteneği: Evet, ancak 50’den fazla kelime öğrenmedikleri ifade edilmektedir.
Karakter: Kırmızı Macaw papağanlarının parlak bir mizacı vardır. Oldukça gürültücü olabilirler.
Kafes özellikleri: Kafes 2x2x2,5 metre boyutlarında olabilir. Kırmızı Macaw papağanlarının genellikle serbest kalması gerekir, kapalı alanları sevmezler ve küsebilirler.