Evde Kendi Hurmanızı Yetiştirin

11.01.2023
109
Evde Kendi Hurmanızı Yetiştirin

Evde Kendi Hurmanızı Yetiştirin Ülkemizde özellikle Ramazan aylarında sıkça tüketilen hurma, sadece meyvesiyle değil ağacıyla da oldukça dikkat çeken bir bitkidir. Hurma ağaçları genellikle palmiye ile karıştırılıyor olsa da aslında aynı familyadan gelmekte olduklarından dolayı birbirlerine çok benzerler.

Palmiyegiller (Arecaceae) familyasının bir üyesi olan hurmanın bilimsel ismi ise “Phoenix dactylifera” şeklindedir. Bir palmiye türü olarak da ifade edilebilir. Hurmalar da yine palmiyeler gibi tropikal, ılıman ve çöl ikliminin etkin olduğu bölgelerde yetiştirilebilmektedir.

Gerekli şartları yerine getirdiğinizde sizde hurma yetiştirebilirsiniz. Kendi hurma ağacınızı büyütmek çok çaba gerektirir, ancak sabır ve düzenli bakım kesinlikle işe yarayacaktır.

Evde hurma nasıl ekilir ve yetiştirilir

Evde Kendi Hurmanızı Yetiştirin

Evde Kendi Hurmanızı Yetiştirin

İlk olarak sağlıklı hurma çekirdekleri elde etmeniz gerekiyor. Bunun için hazır tohum alabilirsiniz ama bunların çok sağlıklı olduğunu düşünmüyorsanız ve daha sağlam çalışmak istiyorsanız o zaman yeni hasat edilmiş hurma satın alın. Yeni hasat edilmiş hurma bulamıyorsanız son tüketim tarihi fazla olan hurmalardan alabilirsiniz.

Tohumları çıkarın, küf oluşmaması için posayı yıkayın ve iyice durulayın.

Çekirdekleri 48 saat boyunca bir kâse soğuk suda bekletin. Suyu günde bir kez değiştirin. Bu küfü önlemeye yardımcı olacaktır. Herhangi bir tohum suyun yüzeyine doğru çıkarsa, onları kullanmayın ve çöpe atın.

Hurma çekirdeklerini toprağa ekmeden önce hafif çimlenmelerini sağlamanız gerekir. Bunu yapmak için çekirdekleri nemli bir kâğıt havluya sarın. Tamamen bir havlu ile örtülmeli ve katmanlarla birbirinden ayrılmalıdır.

Çekirdekleri sardığınız kâğıt havluyu yeniden kapatılabilir bir plastik torbaya koyun ve iyice kapatın. Hiçbir tohumun düşmediğinden emin olun.

Torbayı 6-8 hafta boyunca ılık ve karanlık bir yerde saklayın. Tohumlar en iyi 21 ila 24°C arasındaki sıcaklıklarda çimlenir. Tohumları iki haftada bir kontrol edin ve küflenirlerse kâğıt havluları değiştirin.

6-8 hafta sonra çekirdeklerde küçük kökler görünmelidir. Bu, toprağa gömülmeye hazır oldukları anlamına gelir.

Orta boy bir saksıyı iyi drene edilmiş kumlu toprakla doldurun. Palmiye ağaçları için hazır toprak da kullanabilirsiniz. Nemli tutmak için toprağı hafifçe sulayın. Çekirdekleri yere dikey olarak yerleştirin ve ardından bir kum tabakası serpin. Ekim derinliği, çekirdeklerin uzunluğu yarısına eşit olmalıdır. Her hurma çekirdeğinin ayrı bir saksıya ihtiyacı olduğunu unutmayın.

Saksıları streç filmle örtün ve dolaylı güneş ışığı alan ve sıcaklığı en az 21°C olan bir yere koyun. Tohum 3-8 hafta içinde filizlenmelidir. Şu anda, toprak nemini izlemeniz ve oda sıcaklığında suyla püskürtmeniz gerekiyor. Sabah ve akşam, yoğuşmanın birikmesini önlemek için filmi birkaç dakika çıkarın. Filiz nihayet göründüğünde, streç filmi kaldırın.

Hurma ağacı bakımı için kurallar

Evde Kendi Hurmanızı Yetiştirin

Evde Kendi Hurmanızı Yetiştirin

Hurma ağacının meyve vermesi için çok fazla sabırlı olmak gerekir. Özellikle 10 yıl gibi bir zaman diliminden sonra meyve vermeye başlayabileceğini düşünürsek bu oldukça sabırlı bir şekilde çalışmanızı gerektirecek bir süreç olacaktır.

Fakat meyve vermeye başlayan bir hurma ağacının uygun bakım koşulları altında tutulursa 200 yıl gibi uzun bir süre meyve vermeye devam edebileceğini de unutmamalısınız. Bundan dolayı sabırlı olmalı ve uygun bakım koşullarını sağladığınızdan emin olmalısınız.

Hurma ağacı günde en az 6 saat doğrudan güneş ışığında olmalıdır. Dışarısı sıcak ve güneşliyse, bitkiyi oraya götürebilirsiniz.

Toprağın ilk 5 santim toprağı kuruduğunda bitkiyi sulayın. Kural olarak, hurma haftada bir kez sulanmalıdır.
Hurmanızı büyüdükçe daha büyük saksılara nakledin. Yeni bir saksıya nakledilmeden önce ve sonra bitkiyi her zaman iyice sulayın.

Bitki bir ağaç boyutuna ulaştığında, büyük saksıyı dışarıya, arka bahçenize veya uygun bir alana taşıyabilirsiniz.
Ilıman bir iklime sahip bir bölgede yaşıyorsanız hurma ağacınızı dış mekâna dikebilirsiniz.

Evde Kendi Hurmanızı Yetiştirin

Evde Kendi Hurmanızı Yetiştirin

Evde Hurma yetiştirmeyi düşünüyor musunuz?

Oyla post
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status