Horlamanın Çözümü Var Mı, Horlama Tedavisi Nasıl Yapılır?

Horlamanın Çözümü Var Mı, Horlama Tedavisi Nasıl Yapılır? Horlama sorununda teşhis ve tedavi oldukça önemlidir. Özellikle ilerleyen aşamalarda ki horlama sorunu, hayatınızı oldukça karmaşık hale getirebilmektedir. Bu sorun iki ilişkilerde ortaya çıkardığı sorun kadar, kişinin hayat kalitesi üzerinde de etkili olduğundan dolayı dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Bundan dolayı horlamanın hangi boyutta olduğunu belirlemek ve buna göre bir tedavi şekline karar vermek oldukça önemlidir.
Horlama için teşhis

Horlamanın Çözümü Var Mı, Horlama Tedavisi Nasıl Yapılır?
Uyku bozukluğu, nefes alma, laringofarengeal (boğaz) yapılardaki değişikliklerin derecesinin belirlenmesi, bir KBB doktorunun veya bir somnologun (uyku bozukluklarının araştırılması ve tedavisini uygulayan doktordur) görevidir.
Bundan dolayı horlama rahatsızlığından muzdaripseniz KBB doktoruna ya da bir somnologa başvurmanız gerekmektedir. Bu kapsamda doktorların uyguladığı anket çalışmaları genelde aşağıda ki faaliyetleri içermektedir.
Anamnez toplanması, akrabalarla konuşma: Doktor kötü alışkanlıklar, kronik hastalıklar, çalışma biçimleri, yaşam tarzı hakkında bilgiye ihtiyaç duyar. Ek olarak, horlamanın doğasını, apne ataklarının sıklığı, yoğunluğu, varlığı/yokluğu gibi durumları belirlemek gerekir.
Anamnez: Doktorun hastaya teşhis koyma amaçlı olarak hastaya sorduğu sorular sonucu elde ettiği hastanın öyküsüdür.
EEG (Elektroensefalografi) ile bir nöroloğun yorumu ve sonucu: Sinir sisteminin durumunu, beynin işlevselliğini değerlendirmek için yapılır.
Kulak burun boğaz endoskopik muayenesi: Kliniklerde, KBB organlarının mukozasının iki çalışması olan laringoskopi ve rinoskopi reçete edilir. Daha gelişmiş bir yöntem olan Nazofaringolaringoskopi, doktorun burun, gırtlak, farinks ve trakeanın lümen ve mukoza zarının durumunu tek bir prosedürde değerlendirmesine olanak tanır.
Kafatası kemik yapısının röntgeni: Çekilen röntgen, KBB organlarının anatomik nüanslarını açıkça göstermektedir.
Nazal sinüslerin Bilgisayarlı Tomografi (BT) taraması
Polisomnografi (Uyku Testi): Uyku sırasında durumun izlenmesidir. Hasta uyurken vücudunda bulunan sensörler vücudun kontrolünün 18 göstergesini alır. Buna paralel olarak video kamera, hastanın uyku sırasındaki seslerini, tepkilerini ve davranışlarını kaydeder.
Bu konuda ki uzman kardiyolojik, endokrinolojik bozuklukları belirlemek için ayrıca diğer uzmanların konsültasyonları da incelemelidir.
Horlama için Tedavi

Horlamanın Çözümü Var Mı, Horlama Tedavisi Nasıl Yapılır?
Horlamayı oldukça dikkatli bir şekilde tedavi etmek gerekir. Kesinlikle doktor tavsiyelerine uyun, özel horlama önleyici cihazlar kullanın, PAP tedavisi (Pozitif havayolu basıncı) uygulayın. Tedavi, halk arasında koca karı ilaçları olarak tabir edilen doğal çözümlerle desteklenebilir.
Bazı hastaların durumları daha ciddi olduğu için ya da fiziksel olarak müdahale edilmesi gerektiği için ameliyat gerekebilmektedir. Bunlarla birlikte aşağıda ki önlemlerin alınması da tavsiye edilmektedir.
- Nikotin bağımlılığına karşı mücadele edin
- Alkollü içeceklerin tüketimini hayatınızdan çıkartın
- Diyet değişikliği yapın ve kilo kaybı için egzersiz yapmaya başlayın
- Ortopedik bir yastık satın alın
- Yumuşak damak, dil, farenks kasları için günlük egzersizler yapın
Horlamayı önleyici ürün ve cihazlar

Horlamanın Çözümü Var Mı, Horlama Tedavisi Nasıl Yapılır?
PAP tedavisi (Pozitif havayolu basıncı)
Somnologlar (uyku bozukluklarının araştırılması ve tedavisini uygulayan doktor), obstrüktif uyku apne sendromu da dahil olmak üzere horlamanın herhangi bir aşaması için PAP tedavisini önermektedir.
CPAP tedavisi:
CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) yönteminin amacı, solunum sisteminde sabit bir pozitif hava basıncı oluşturmaktır. Bu sayede solunum sorunu yaşayan kişinin, uyku sırasında üst solunum yollarının uykuda açık kalmasına yardımcı olur.
Hastanın yüzüne, tıbbi cihazın hortumdan hava pompaladığı bir maske sabitlenir. Sabit basınç, farenks, yumuşak damak, gırtlak dokularının statiğini koruyarak faringeal (baş-boyun gelişmesindeki başlangıç noktalarıdır) çöküşün gelişmesini engeller.
BPAP tedavisi:
BPAP (Bilevel Positive Airway Pressure) ile CPAP yöntemiyle karşılaştırıldığında, enjekte edilen basınç seviyesi hastanın nefes alıp vermesine bağlı olarak düzenlenir. Bu düzenleme sırasında inhalasyon (nefes alma) artar, ekshalasyon (nefes verme) azalır. BPAP tedavisi, akciğer ventilasyonunu normalleştirmeye, kan dolaşımını ve trofizmi (Doku beslenmesi) iyileştirmeye yardımcı olur.
Alternatif tedaviler

Horlamanın Çözümü Var Mı, Horlama Tedavisi Nasıl Yapılır?
Alternatif tedavi, gırtlak ve farenksin (yutak) mukoza zarının şişmesini gidermeyi amaçlar. Yatmadan önce horlayanlara şunlar tavsiye edilir:
- Burun Lavajı (yıkaması): Burnu yıkamak için tuzlu su veya farmasötik müstahzarlar kullanabilirsiniz.
- Bal ile tatlandırılmış taze sıkılmış siyah turp suyu için.
- Her bir burun deliğine, burun içinden 2-3 damla iğde yağı enjekte edin. Bu işlemden önce burun delikleri önce Aquanose okyanus suyu burun spreyi ile temizlenmelidir.
- Uçucu yağ bitkileriyle inhalasyon yapın. Okaliptüs, Paçuli (Tefarik), bergamot kaynatma üzerinde nefes alabilir veya hazır esansiyel yağları sıcak suya ekleyebilirsiniz.
Kullanılan ilaçlara alerjik reaksiyon olması durumunda alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuza danışmalısınız.
Horlama sorunu için yapılan ameliyatlar
İlerleyici apne veya doğumsal veya sonradan oluşan anatomik bozukluklarda cerrahi tedaviye başvurulur.
İşlem türleri:
- Septoplasti: Burun bölmesinin düzeltilmesini ya da güçlendirilmesini sağlayan bir ameliyattır.
- UPPP (uvulo-palato-faringo-plasti) ameliyatı: Küçük dil (uvula) küçültülür, yumuşak damağın bir kısmı ve bademcikler alınır.
- Trakeotomi: Soluk borusuna delik açılarak horlama önlenir.
- Tonsillektomi: Bademcik Ameliyatı
- Uvulopalatoplasti: Küçük Dil Kısaltılmas
- Pillar damak implantı: Düşük damak tedavisinde uygulanmaktadır.
- Dil kökü dokusu ameliyatı: Tıkanıklığa sebep olan dil kökü dokusunu çıkarılır.
- Maksillomandibüler ilerletme ameliyatı: Çene kemiklerinin öne doğru ilerletilmesi sağlanır.
- Dilaltı kaslarının asılması: Dilaltındaki kaslar çene altındaki kemiğe asılır.