İnsanlar Neden Horlar?

İnsan hayatında ki en önemli sorunlardan birisi olan horlama, çeşitli problemlerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu durum o kadar ciddi boyutlara ulaşabilir ki, hem horlayan kişi hem de yakınında ki insanların hayat kalitesi doğrudan etkilenebilir. Peki, insanlar neden horlar?
Horlama ve uyku apnesi sendromunun etiyolojisi (neden bilimi) şunlardan etkilenir:
Doğal tetikleyiciler: Üst solunum yollarındaki anormal değişikliklerle ilişkili değildir
Anatomik faktörler: Doğuştan veya edinilmiş yapısal özellikler
Sonradan ortaya çıkan faktörler: Edinilmiş işlev bozuklukları veya hastalıklar

İnsanlar Neden Horlar?
Doğal (patolojik olmayan) nedenler
Karmaşık olmayan aralıklı horlama, aşağıdakilerin neden olduğu bozukluklarla tetiklenir:
- Uyku hapı almak
- Fiziksel aşırı yük
- Nikotin bağımlılığı
- Aşırı yeme
- Mental yorgunluk
- Alkol tüketimi
- Viral enfeksiyonlar veya alerjik rinit ile ortaya çıkan burun tıkanıklığı
Patolojik olmayan nedenler ayrıca uyku sırasında yanlış baş pozisyonundan da kaynaklanabilmektedir. İnsanlar genellikle sırt üstü yatıp başlarını geriye atarak uyuduklarında horlarlar. Bu pozisyonda dilin kökü yer değiştirir. Bu, hava akışının serbest geçişi için ek direnç oluşturur. Horlamayı durdurmak için yan tarafınıza dönmeniz yeterlidir.
Yanal pozisyonda horlama durmuyorsa bu, Obstruktif Uyku Apne Sendromunun (OUAS) komplike bir tezahürüne işaret eder. Çok yüksek veya çok sert bir yastıkta uykuya dalarken, boyun vücuda göre eğridir, bu da gırtlağın sıkışmasına, zayıf hava iletimine yol açar. Sizi rahatsız eden yastığı ortopedik bir yastıkla değiştirmeniz, oldukça rahatlamanıza ve sorununuzun ortadan kaldırılmasına yardımcı olacaktır.
Anatomik faktörler
Horlamaya neden olan yapısal değişiklikler şunlardır:
- Nazofaringeal veya palatine bademciklerin hipertrofisi
- Nazal septumun kemik veya kıkırdağının konjenital ya da travmatik deformasyonu
- Trakea, gırtlak, farinks, dil, burun sinüsleri, az gelişmiş alt çenenin konjenital malformasyonları
- Üst solunum yollarının tümör veya kistik oluşumları
- Doğası gereği uzun küçük dil
- Kafatası kemiklerinin yer değiştirmesi veya hipofiz bezinin hasar görmesi ile ilişkili travmatik beyin hasarı
Anormal nokturnal solunumun nadir bir konjenital nedeni, nazofaringeal mukozanın orta hattında yer alanThornwald kistidir.
Edinilmiş patolojiler
Horlama şunlardan etkilenir:
- Üst solunum yollarının kronik hastalıkları adenoidit, bademcik iltihabı, frontal sinüzit, etmoidit, sfenoidit, sinüzit ve kronik kulak burun boğaz iltihabı hastalıkları, bademciklerin bağ ve lenfoid dokularının (palatin, nazofaringeal) büyümesi ile komplike hale gelir. Sinüzit ile burunda sıklıkla polipler oluşur ve vazokonstriktör burun damlalarının kalıcı kullanımı mukozal atrofiye yol açar ( Atrofi ya da körelme: Normal büyüklükteki bir organın sonradan küçülmesidir).
- Kilo alımı ile ilişkili endokrin sistem hastalıkları olan tip 2 diyabet, obezite, hipotiroidizm ve bunlara iç organ dokularının şişmesi ve boyundaki yağ birikintileri nedeniyle gırtlak lümeninin sıkışması eşlik eder. Bu tür hastalarda kural olarak, gırtlak kasları da dahil olmak üzere kas refleksleri azalır. Bu da aşırı kilo ile birlikte gece solunumunun bozulmasına ve horlamaya neden olur.
Vasküler patolojileri olan hastalar sıklıkla horlar. Kan dolaşımı bozulduğunda kalp, yüz ve alt ekstremite dokularında pastozite oluşur. Nazofarenks (geniz bölgesinde oluşan kanserler), orofarinks dokularında da benzer bir süreç meydana gelir ve sürekli şişlik, hava akışının normal dolaşımını engeller.
Cinsiyete bağlı nedenler

İnsanlar Neden Horlar?
Horlamanın genel nedenlerine ek olarak, belirli cinsiyet faktörleri de vardır. Kadınlarda bu, menopoz öncesi dönemde hormonal durumdaki bir değişikliktir. Menopoz döneminde yumurtalıkların fonksiyonel yeteneği azalır, metabolik süreçlerin aktif katılımcıları olan progesteron ve östrojen üretimi azalır.
Bunun yerine, estron sentezlenmeye başlar ve vücudu yağ depolaması için uyarır. Metabolik bir başarısızlığın ve kas tonusunun azalmasının sonucu aşırı kilodur. Genç kadınlarda, ortaya çıkan tüm sonuçlarla birlikte hormonal bir dengesizlik, hormon içeren kontraseptiflerin (Doğum kontrol ilaçları) yanlış alımına neden olabilir.
Erkeklerin horlamaya yatkınlığı, orofarenks yapısının cinsiyet özelliğinden kaynaklanmaktadır. Doğal olarak erkeklerin orofarenks yapısı kadınlardan daha dardır. Bununla birlikte, gece nefes almanın erkek anomalisi genellikle kötü alışkanlıklarla ilişkilendirilir.
- Nikotin bağımlılığı: Duman, solunum yolunun mukoza zarını sürekli olarak yaralar. Toksinler, gırtlak-yutak dokularının kronik şişmesine neden olur.
- Alkole tüketimi: Etanol (Alkollü içeceklerde kullanılan tek alkol türüdür) gırtlağın kas dokusunu gevşetir, kan dolaşımını ve beyin aktivitesini engeller. Zehirlenme durumunda, solunum fonksiyonu bozulur.
- Yanlış yeme davranışı: Aşırı ve yağlı yiyeceklere düşkünlük ve fazlaca tatlı tüketimi kilo almanıza neden olur. Bu durum aynı zamanda horlama üzerinde etki oluşturur.
Erkeklerde Obstruktif Uyku Apne Sendromunun (OUAS) gelişme riski kadınlara göre iki kat daha fazladır.
Çocuklarda horlama nedenleri

İnsanlar Neden Horlar?
Çocuklarda horlamanın önde gelen etiyolojik tetikleyicisi geniz etidir. Normalde bademciklerin lenfoid dokusu, yalnızca viral ve bakteriyel saldırılar sırasında artan bir antimikrobiyal bariyerdir. Faringeal halka normal durumuna döndükten sonra çok sık, şiddetli, karmaşık akut solunum yolu viral enfeksiyonları, hipertrofik bir süreci tetikler. Uyku sırasında, aşırı büyümüş doku boğaza düşer ve hava geçişi için lümeni daraltır. Bu daralmadan dolayı horlama durumu ortaya çıkabilir.
Geniz etinin yanı sıra çocuklarda horlamada şunlarda etkili olabilmektedir;
- Antihistaminik spreyler veya damlalarla tedavi edilmezse alerjik rinit
- KBB organlarının kronik hastalıkları, bademcik iltihabı, sinüzit
- Endokrin hastalıkları, obezite, timomegali (timüs hiperplazisi)
- Laringeal (farengeal miyasteni) kasların zayıflığı
Çocuklarda kronik horlama Obstruktif Uyku Apne Sendromuna (OUAS) dönüşebilir.
Yaş faktörü

İnsanlar Neden Horlar?
Vücut yaşlandıkça, sadece vücut kaslarının değil, aynı zamanda yumuşak damak, ses telleri ve dil kaslarının tonusu da azalır. Ayrıca yıllar geçtikçe solunum sisteminin işlevselliği azalır, kronik hastalıklar, kötü alışkanlıklar ve fazla kilolar ortaya çıkar. Edinilmiş bozukluklarla birlikte yaşa bağlı değişiklikler, gece solunum anomalilerinin gelişmesine yol açar. Bu durum da horlamayı tetikleyen etkenlerden birisi olarak gösterilmektedir.