Öksürük çeşitleri ve tedavisi

12.01.2023
114
Öksürük çeşitleri ve tedavisi

Öksürük çeşitleri ve tedavisi Üst solunum yollarını etkileyen soğuk algınlığının ana semptomlarından biri olan öksürük, ciddiye alınması ve tedbiri elden bırakmamayı gerektirir.

Öksürük, bir yandan hava yollarının fazla salgılardan (örneğin balgam), tozdan ve diğer yabancı parçacıklardan temizlenmesini sağlayan doğal bir savunma mekanizmasıyken diğer yandan her öksürüğün koruyucu bir işlev olmayacağını da bilmelisiniz.

Öksürük çeşitleri ve tedavisi Nasıl Yapılır

Öksürük çeşitleri ve tedavisi

Öksürük çeşitleri ve tedavisi

Bu semptom için evrensel bir tedavi yoktur. Alınacak önlemler öksürüğün tipine ve doğasına bağlıdır. “Üretken olmayan” olarak da adlandırılan “kuru öksürük“, balgam çıkarmadan ortaya çıkar. Rahatsız edici ve acı verici, herhangi bir fayda veya rahatlama getirmez, sadece solunum yollarını tahriş eder.

Aynı zamanda “üretken” olan “ıslak öksürük”, vücuttan patojenlerin ve yabancı parçacıkların (toz vb.) atıldığı balgam üretimi ve deşarjı ile karakterizedir. Koruyucu olan bu öksürük türüdür.

Otlar ve bitkisel müstahzarlar her türlü öksürük için kullanılabilir. Bitkisel ilaçlar hafiftir ve genellikle kimyasal bazlı ilaçlardan daha az kontrendikasyona sahiptir. Bununla birlikte, bitkisel preparatların kullanımından beklenen sonucu elde etmek için, doktorun gözetiminde, hastalığın seyrinin tüm semptomları ve özellikleri dikkate alınarak dikkatlice seçilmelidirler.

Kuru öksürüğe karşı ne yapılmalı?

Verimsiz (kuru) bir öksürüğün tedavisi, çeşitli yöntem ve araçları gerektirebilir. Bu nedenle, hastanın öksürememesinin ciddi rahatsızlık verdiği durumlarda doktor, öksürük refleksini baskılamak için sentetik ilaçlardan birini reçete edebilir. Ancak kuru öksürükte asıl görev, bronşlardaki balgam atma işlevini mümkün olan en kısa sürede ve doğal olarak eski haline getirmek ve öksürüğü verimsizden üretken bir forma aktarmaktır.

Bu amaçla, aralarında aşağıdakilerin büyük önem taşıdığı çeşitli araçlar ve önlemler tercih edilebilir;

  • Bol miktarda ılık içecek: Ballı süt, ısıtılmış suyu, bitki çayları ve bitkisel karışımlar
  • Havayı nemlendirme: Özel cihazlar veya doğaçlama araçlar kullanılarak odada ki havanın düzenli olarak nemlendirilmesi
  • Papatya, nergis veya okaliptüs gibi bitkisel ürünleri kaynattıktan sonra gargara yapmak
  • Bitkisel ürünlerden elde edilen çayları tüketmek
  • Bronşlarda balgam atılımının işlevini uyaran hafif göğüs masajı yapmak

Kuru öksürüğün bitkilerle tedavisi ilaçlarla birlikte kullanılır ve hastalığın semptomlarını hafiflettiği gibi iyileşmeyi de hızlandırır. Ana koşul, geleneksel tıbbı sadece bir doktora danıştıktan sonra kullanmaktır.

 

Islak öksürüğe karşı ne yapılmalı?

Öksürük çeşitleri ve tedavisi

Öksürük çeşitleri ve tedavisi

Salgılanan balgam sıvı ya da macun kıvamında olabilir. Bu şekilde ortaya çıkan öksürüğün, koruyucu işlevini yerine getirdiği anlaşılmalıdır. Balgam macunumsu, kalın ve ayrılması zor ise, vücudun onu çıkarmak için yardıma ihtiyacı vardır. Bunda şifalı bitkiler, kendilerini iyi kanıtlamış ve en önemli üç sorunun çözümüne katkıda bulunmuştur.

  • Mukolitikler (Balgamı eriten), balgamın sıvılaşmasına katkıda bulunur. Örneğin meyan kökü, hatmi kökü gibi bitkiler bronş salgılarının yoğunluğunu azaltan ve daha iyi atılımına katkıda bulunan bitkiler arasında sayılmaktadır.

 

  • Balgam akıntısını uyarmak için balgam söktürücü etkiye sahip bitkiler kullanılır. Meyan kökü, hatmi kökü, muz, öksürük otu, bibhitaki (Terminalia bellirica), İtüzümü (Solanum nigrum), Adatoda vasika, Andız Otu (elecampane), Fesleğen gibi bitkiler bu türler arasında yer almaktadır. Bileşimde bu tür bitkileri içeren araçlar, balgamın bronşların lümeninden çıkarılmasına yardımcı olur ve patojenik mikroorganizmalar mukusla birlikte uzaklaştırıldığı için hastalığın enfeksiyöz bileşeninin ortadan kaldırılmasında yer alır.

 

  • Zencefil, aloe, meyan kökü, zerdeçal, itüzümü, anız otu, Keçisedefi (officinalis) gibi bitkiler ve bunların bir parçası oldukları karışımlar, öksürüğün en sık meydana geldiği solunum yolu iltihabını hafifletebilir.

Öksürüğü şifalı bitkilerle tedavi etmek gerekir yalnızca seçilen ilaçları klinik tabloya uygunluk açısından onaylaması gereken bir doktora danıştıktan sonra kullanmanız oldukça önemlidir. Öksürük önleyici ilaçlar mukolitiklerle birlikte kullanılmamalıdır. Bu ilaçların geleneksel veya geleneksel tıbba ait olup olmadığına bakılmaksızın, birlikte kullanımları bronşların lümeninde büyük hacimlerde balgamın durgunluğuna neden olabilir.

Yani kısacası bitkisel ilaç ya da çay karışımlarını kullanacaksanız bunun için kulaktan dolma bilgiler ve karışım oranları yerinde bir uzmandan destek almalısınız. Yapacağınız karışımları gargara ya da çay olarak tüketmeden önce mutlaka doktorunuzla konuşmalısınız. Bu sayede olumsuz bir durumun önüne geçebilmekle birlikte aynı zamanda uygulayacağınız kürün de faydalı bir hale gelmesini sağlamış olursunuz.

Oyla post
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status