Papağan ya da Muhabbet Kuşu Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Papağan ya da Muhabbet Kuşu Alırken Nelere Dikkat Edilmeli Sizin için ailenizin yeni üyesi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanızı gerektirecek birçok maddeyi sıralayacağız. Bu durum tabii ki hepsi kuşun türüne ve planlanan yeni evcil hayvan sayısına bağlıdır.
Sahiplenmek istediğiniz papağan ya da muhabbet kuşu gibi tür tercihi yaparken özellikle dikkat etmelisiniz. İlk defa kuş beslemek isteyen birisi ile uzun süredir çeşitli kuş türleri beslemiş olan birisinin tercihleri farklı olacaktır.
Yine de her kuş türünün farklı boyut ve şekillerde de olsa şunlara ihtiyacı vardır:
1. Kafes: Boyut, sahiplenilecek kuşun özelliklerine göre seçilmelidir. Kafes demirleri boyanmamalıdır çünkü kuşlar onları kemirmeye başlayabilir. Sonuç, zehirlenme veya gastrointestinal sistemdeki rahatsızlıklar olacaktır.
2. Tünekler: Tahta olanlar daha uygundur. En azından pençelerinde herhangi bir hasar açma konusunda daha iyidir.
3. Oyuncaklar: Her tür kuş oyun oynamayı sever. Aynalar, çanlar, salıncaklar ve merdivenlerden çok memnun kalacaklardır. Bundan dolayı oyuncak almayı ihmal etmemelisiniz.
4. Fazladan yemlik: Papağanlar çok yemek yerler, aynı zamanda yaramazlık yapmayı da severler. Yiyecekleri kafesin her yerine saçarlar. Farklı yemleme türleri için evinizde birkaç yemlik kullanmanız gerekir.
5. Su: Suyun mevcudiyeti önemlidir. Suluk sıkıca sabitlenmeli, içindeki su temiz olmalıdır.
6. Hijyenik kum: Kuşun sağlığını korumak ve patojenik bakteri gelişimini önlemek için kafesin dibine hijyenik kum dökülmelidir.
Her tür papağanın bakımı ve bakımı için öneriler

Papağan ya da Muhabbet Kuşu Alırken Nelere Dikkat Edilmeli
1. Kafes günlük olarak temizlenmelidir. Kafes altlığında bulunan pislikleri temizledikten sonra soda ile yıkayın.
2. Her gün kuşu odanın içinde uçması için serbest bırakmalısınız (pencereleri kapattıktan sonra).
3. Evcil hayvanı temiz tutmak için kafese su dolu tabaklar koyabilir veya bir sprey şişesiyle püskürtebilirsiniz.
4. Papağan dairenin etrafında periyodik olarak uçmaya başladıysa onu kafesten çıkarın ve rahatlaması için evin içinde ve kuşu zarar vermemesi için canlı bitkilerden vs. uzak tutun.
5. Kafesin kurulu olduğu odada optimum sıcaklık 20-22 derece, nem -% 60 olarak korunmalıdır. Ayrıca odada sigara içmek ve yemek pişirmek hayvana zarar verecektir. Papağanların hoş olmayan kokulardan muzdarip olabilen hassas bir boğaz yapıları vardır. Kafes güneşe veya hava akımına doğrudan maruz bırakılmamalıdır.
6. Geceleri hava alması için birkaç delik bıraktıktan sonra papağanın üzerini koyu renk bir bezle kapatabilirsiniz.
7. Kapalı bir alanda yaşayan kuşların ek bir vitamin kaynağına ihtiyacı vardır. Mineral taşlar her zaman kafeste tutulmalıdır. Gerekli miktarda yararlı madde içeren özel mineral taşları kullanabilirsiniz.
Papağan besleme

Papağan ya da Muhabbet Kuşu Alırken Nelere Dikkat Edilmeli
Apartman koşullarında yaşayan papağanların dengeli beslenmeye ihtiyaçları vardır. Kuşun günlük bir dizi vitamin ve mineral alması gerekir.
Ana beslemeyi seçerken şunları göz önünde bulundurmanız gerekir:
1. İçerik: Temel beslenme içeriği birkaç farklı gıda bileşeni içermelidir. Bu, kemik ve sindirim sistemi hastalıklarını önler, tüylerin iyi durumda kalmasına yardımcı olur.
2. Yemlik: Küçük papağanların büyük kuşlar için yemliklerle beslenmesi zor olacaktır ve bunun tersi de geçerlidir. Kuşun büyüklüğüne bağlı olarak yemlik seçimi yapmanız çok önemlidir.
3. Hayvanın durumu: Hazır yem üreticileri, evcil hayvanın çeşitli koşullarını dikkate alır, böylece uygun bir gıda seçebilirsiniz:
- Tüy dökme dönemi için
- Tüyleri korumak için
- Yavru doğururke
- Kilo alımını kontrol etmek
Vitamin ve mineral karışımları

Papağan ya da Muhabbet Kuşu Alırken Nelere Dikkat Edilmeli
Vitamin ve mineral karışımları sindirimi sürdürmek için gereklidir. Papağanlar için ikramlar, ek bir vitamin, antioksidan ve amino asit kaynağıdır. Bunun için doğrudan vitamin ve mineral karışımlarını papağanlara verebileceğiniz gibi farklı şekillerde de verebilmek için seçenekler bulunmaktadır.
- Çeşitli katkı maddeleri içeren tahıl çubukları
- Özel karışımlı yemler
- Oyuncaklar
- Sıvılar
- Önemli! Bu şekilde uygulanan vitamin ve mineral karışımları bulunan ikramlar ana yemeğin yerini almamalıdır.
Mineral taş

Papağan ya da Muhabbet Kuşu Alırken Nelere Dikkat Edilmeli
Mineral taş, doğal bir kalsiyum kaynağıdır.
Kuşlar için faydaları:
- Kas-iskelet sistemi hastalıklarının önlenmesi
- Gebelik döneminde dişiler için gereklidir
- Gagayı sağlam tutmada yardımcı olur
- Stresi önler
Papağan satın alırken nelere dikkat edilmeli

Papağan ya da Muhabbet Kuşu Alırken Nelere Dikkat Edilmeli
1. 28-35 günlük bir civciv almak daha iyidir. Küçüklük döneminde alınan bir kuş yeni koşullara daha kolay adapte olur.
2. Papağanın konuşmasını istiyorsanız, bir erkek seçin ve yalnız yaşaması gerektiğini unutmayın.
3. Sağlıklı bir kuş neşeyle ve aktif bir şekilde ötecektir. Buna dikkat edin ve sessiz sakin duran bir kuşu almaya niyetlenmeyin. Özellikle de köşeye sinmiş ve saklanan kuşlardan uzak durun.
4. Papağanın gözbebekleri bulanık olmamalı, gagasında kurumuş mukus izleri bulunmamalı ve pençelerinde kabuk ve büyüme olmamalıdır.
Evcil hayvan seçmeden önce değerlendirin
1. Deneyiminiz: Daha önce hiç papağan beslemediyseniz, bakımı daha kolay olan türlerden başlamanız daha isabetli olacaktır. Muhabbet kuşları ya da kanaryalar gibi bakımı kolay ve nispeten daha küçük boyutlu türlerden başlayabilirsiniz.
2. Oda büyüklüğü: Büyük bir kuş, odada çok yer kaplayacak büyük bir kafes gerektirir. Büyük boyutlu kuşlar için geniş bir yere sahip olmanız gerekecektir. Bundan dolayı geniş bahçeli ya da odalı evler olduğundan emin olmalısınız. Eğer eviniz ya da odanız küçükse daha küçük boyutlu kuşları tercih edebilirsiniz.
3. Bütçe: Bir kuş için ayda ne kadar harcayabileceğinizi belirleyin. Büyük bir egzotik cins, büyük bir yatırım gerektirir. Ayrıca bu türler için gıda tüketimi diğerlerine nispeten daha fazla olacaktır.