Trigeminal Nevralji Delirten Hastalık Nedir, Tedavisi Var Mı?

17.01.2023
135
Trigeminal Nevralji Delirten Hastalık Nedir, Tedavisi Var Mı?

Trigeminal Nevralji Delirten Hastalık Nedir, Tedavisi Var Mı?  yüz ağrısının en yaygın nedenidir. Patolojinin gelişimi, periferik (çevresel) sinirlerin hasar görmesi ile ilişkilidir. Yüzün sağ veya sol tarafında paroksismal (ani ve geçici krizler halinde gelen nöbetler) bir karaktere sahip şiddetli yanma ağrısının yanı sıra cildin hassasiyetinin oluşmasıdır.

Trigeminal nevralji, genellikle erişkin (yaşlı) popülasyonu etkiler. Çocukluk ve ergenlik döneminde hastalık oldukça nadirdir. Hastalığın belirtileri ile karşı karşıya kalan kişi normal bir hayat sürdüremez ve çoğu zaman geçici olarak yataktan çıkamaz duruma gelebilir.

Birçok hastalıkta (örneğin diş) bulunan spesifik olmayan semptomlar nedeniyle patolojiyi kendi kendine teşhis etmek son derece zordur. Bu nedenle yüzde herhangi bir rahatsızlık oluşursa zamanında bir nöroloji uzmanına başvurmak gerekir.

“Trigeminal Nevralji” kelimesinin anlamı

Trigeminal Nevralji, “Trigeminal” ve “Nevralji” kelimelerinden meydana gelmektedir.

  • Trigeminal: “Trigeminal” kelimesi bölgeden geçen sinirden gelmektedir.  Trigeminal sinir, on iki kraniyal sinirden beşincisi ve en büyüğüdür. Yüzdeki hissiyatı ve ısırma, çiğneme gibi hareketleri yapmaya yardımcı olmaktadır.

 

  • Nevralji: “Nevralji” kelimesi ise aslen sinir ağrısı demektedir. Genellikle baş, boyun bölgesinde ortaya çıkan gelen elektrik çarpması, bıçak saplanması, şimşek çakması vb farklı biçimlerde tarif edilen nöropatik ağrılardır.

Trigeminal Nevraljinin (Delirten Hastalık) belirtileri

Trigeminal nevraljinin en çarpıcı belirtisi, başın ön kısmındaki ağrıdır. Ağrının lokalizasyonu, iltihaplı sinirin dalının innervasyon bölgesine bağlıdır.

Çoğu zaman semptomlar, yanaklarda ve alt çenede, daha az sıklıkla alın ve gözlerde görülür. Aynı zamanda yüz kaslarının en ufak bir hareketi ile ağrı artarak dayanılmaz hale gelir. Trigeminal sinirin iltihaplanmasıyla analjezik almanın şiddetli ağrıyı gidermediğini unutmayın.

Trigeminal Nevralji (Delirten Hastalık) seyrinin özellikleri:

  • Ağrı atakları yoğun bir şekilde ateş ve yanma ile birlikte gelir. Ani ve geçici krizler halinde gelen nöbetler elektrik çarpmasına benzemektedir.

 

  • Ağrı, yüz kaslarını hareket ettirdiğinizde, iltihaplı bölgeye dokunduğunuzda ve ayrıca parlak ışık, yüksek ses, gürültü vb. durumlarda dayanılmaz hale gelir.

 

  • Ağrı periyodik olarak azalır ve kişi yanlışlıkla hastalığın geçtiğine inanabilir.

 

  • Hastalığa, etkilenen sinirin yakınındaki cilt bölgesinde kısmi veya tam bir hassasiyet kaybı, reflekste bir azalma eşlik eder.

 

  • Yüz ağrısına ek olarak şiddetli bir baş ağrısı, uyku bozukluğu görülebilir.

 

  • Hastada sıklıkla nevroz belirtileri vardır (sinirlilik, kaygı, sinir tikleri).

Hastalığın uzun seyri, insan sağlığının refahını ve durumunu olumsuz etkiler. Tedavi edilmezse, nevralji sinir iltihabı ve kas atrofisi ile komplike hale gelebilir.

Trigeminal Nevraljinin (Delirten Hastalık) nedenleri

Trigeminal Nevralji Delirten Hastalık Nedir, Tedavisi Var Mı?

Trigeminal Nevralji Delirten Hastalık Nedir, Tedavisi Var Mı?

Hastalığın ana nedeni, Trigeminal sinire veya beyin sapına kafatasındaki çevre dokular ya da bir damarın baskı yapmasıdır. Bununla birlikte aşağıda ki nedenlerde hastalığa neden olabilir ya da tetikleyebilir.

  • Yüzdeki dokuların hipotermisi: Hipotermi ile venöz kanın durgunluğu ve belirli bir bölgede metabolizmanın yavaşlaması ile kan dolaşımının ihlali söz konusudur.

 

  • Anevrizma: Bir anevrizma, kranial boşluktaki arterlerden birinin genişleme bölgesidir. Genişlemiş bir arter, trigeminal siniri sıkıştırarak rahatsız edici semptomlara neden olabilir.

 

  • Beyin damarlarının anormal konumu: Beyin damarlarının anormal konumu sonucunda siniri sıkıştırabilirler.

 

  • Yüz kemiklerinin yaralanmaları ve doğuştan kusurları: Kafatasının yüz kısmının çeşitli kırıkları ve fizyolojik olarak hatalı yapısı geçen sinirlere baskı yapabilir.

 

  • Yüz bölgesindeki kronik hastalıklar: Dişlerin çürük lezyonları, periodontitis, kronik sinüzit vb.

 

  • Neoplazmalar (Hücrelerin anormal büyümesi): Yüzde iyi huylu veya kötü huylu neoplazmaların varlığı.

 

  • Multipl Skleroz (MS Hastalığı): Multipl Skleroz, sinirin miyelin kılıfının yıkımı ile karakterize karmaşık bir patolojidir.

 

  • Ateroskleroz (Damar Sertliği): Ateroskleroz, beyin damarlarında bozulmuş kan dolaşımının eşlik ettiği bir hastalıktır.

 

  • Ertelenen cerrahi müdahaleler: Trigeminal sinirin geçtiği yerde ertelenen cerrahi müdahaleler.

Ancak ağrı hemen oluşmayabilir. Hastalığın belirtileri ilk olarak dişlerinizi fırçalamak, yemek yemek, yüz bölgesine güçlü dokunuş vb. durumunda ağrı oluşturarak kendini gösterebilir.

Trigeminal Nevraljinin (Delirten Hastalık) teşhisi

Trigeminal Nevraljinin (Delirten Hastalık) ilk belirtilerinde deneyimli bir uzmana başvurmak, doğru tanı ve etkili tedavi için gereklidir. Bir nörologla ilk randevu, bir anamnezin toplanmasıyla başlar (doktorun hastaya teşhis koyma amaçlı olarak hastaya sorduğu sorular).

Doktor bu aşamada hastanın şikayetlerini dinler. Nitelikli bir uzman, çok fazla zorluk çekmeden rahatsızlığı akut başlangıçlı, paroksismal (ani ve geçici krizler) alevlenme döneminin semptomların azalma döneminin değişmesiyle belirleyebilecektir. Ek olarak, ağrının net bir şekilde lokalizasyonu ve yüzün sadece yarısının tutulumu ile hastalıktan şüphelenilebilir.

Görüşme sırasında doktor, hastalığın gelişmesinin olası nedenlerini de öğrenir (tümörlerin varlığı, yüzdeki önceki ameliyatlar, yaralanmalar, sinir ve kan damarlarının patolojileri, diş hastalıkları vb). Daha sonra doktor hastanın yüzünü inceler ve gerekirse palpasyon (Fiziki muayene) yapar. Bütün bunlar, uzmanın ön tanı koymasına yardımcı olur ve ardından hasta ek araştırmalar için gönderilir.

Bununla birlikte hastanelerde hastalığın teşhisi için kullanılan bazı aletler bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır;

MR (Manyetik Rezonans Görüntüleme) veya BT (Bilgisayarlı Tomografi)

Trigeminal Nevralji Delirten Hastalık Nedir, Tedavisi Var Mı?

Trigeminal Nevralji Delirten Hastalık Nedir, Tedavisi Var Mı?

MR veya BT, kafatası ve beynin dokularının ve anatomik yapılarının katman katman görüntülerini elde etmenizi sağlayan en bilgilendirici araştırma yöntemlerinden biridir. Muayene sırasında doktor çeşitli tümörleri, dolaşım bozukluklarını, sinirlerin miyelin kılıfının tahribat belirtilerini vb. tespit edebilir.

İlaçlı Emar (MR)

Beyin damarlarının ilaçlı emar (MR) ile görüntülenmesi, vasküler sistemin yapısının ve işleyişinin kapsamlı bir şekilde incelenmesi amacıyla öngörülen yüksek hassasiyetli bir çalışmadır. İşlemden önce, en küçük damarları bile daha doğru bir şekilde incelemek için hastaya intravenöz bir kontrast madde enjekte edilir. Teşhis, nevraljiye neden olabilecek anevrizma, kanama ve diğer vasküler patolojileri belirlemenizi sağlar.

Bazı durumlarda, başka laboratuvar ve enstrümantal araştırma yöntemlerinden geçmek gerekli olabilir. Örneğin, ağrının bulaşıcı bir rahatsızlıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenmek için bir kan testi yaptırmak veya diş bozukluklarının neden olup olmadığını anlamak için çenelerin röntgeni çekmek gibi farklı yöntemler de kullanılabilir.

Trigeminal Nevraljinin (Delirten Hastalık) tedavisi

İlaç tedavisi

Trigeminal nevraljinin başlıca tedavisi ilaç tedavisidir. Rahatsızlığın hoş olmayan semptomlarını ve bunun oluşum nedenlerini ortadan kaldırmak için ilaçlar reçete edilir.

Trigeminal Nevralji için reçete edilen bazı ilaçlar şunlardır:

  • Antikonvülzanlar (Antiepilepti): Yoğun ağrıyı ortadan kaldırır ve fasiyal sinirlerin dış uyaranlara karşı artan duyarlılığını azaltır.

 

  • Antispazmodikler: Kas gevşemesini teşvik eder, böylece ikincil ağrıyı giderir.

 

  • Nöroprotektörler: Sinir hücreleri için koruma sağlar.

Fizyoterapi yöntemleri

Fizyoterapi yöntemleri, ilaç tedavisinin etkisini artırmaya ve komplikasyonların ortaya çıkmasını önlemeye yardımcı olacaktır.

Trigeminal nevralji için fizyoterapi yöntemleri:

  • Manyeto Terapi: Manyeto Terapi, metabolik süreçleri uyarır, istenen bölgeye kan akışını iyileştirir, yüz kaslarındaki tonu giderir ve ağrının şiddetini azaltır.

 

  • Lazer Tedavisi: Lazer tedavisi kan akışını normalleştirir, spazmı giderir, ağrı ve iltihabı azaltır ve yenileyici bir etkiye sahiptir.

 

  • UHF (Ultra yüksek frekans) terapisi: Ultra yüksek frekanslı terapi, hücresel yanıtı harekete geçirir ve ayrıca vücudun koruyucu özelliklerini güçlendirir. Bir dizi prosedürden sonra, iltihaplanma ve ağrı sendromunun şiddeti önemli ölçüde azalır.

 

  • Diadinamik Akım Terapisi: Diadinamik Akım, lokal bağışıklığı harekete geçirir ve ayrıca yüzün istenen bölgesinde kan ve lenf dolaşımını normalleştirir.

Ameliyat

Trigeminal Nevralji Delirten Hastalık Nedir, Tedavisi Var Mı?

Trigeminal Nevralji Delirten Hastalık Nedir, Tedavisi Var Mı?

Hastalığın ciddi iç rahatsızlıklardan kaynaklanması durumunda ilaç tedavisi yeterli olmayabilir. Patolojiyi ortadan kaldırmanın ve nüksleri önlemenin tek etkili yolu ameliyat yapmaktır.

Cerrahi operasyonlar, trigeminal nevralji ile mücadelede en etkilidir. Sadece ağrıyı ortadan kaldırmakla kalmaz, aynı zamanda beyin sapından çıkan kraniyal sinirin kökü ile ona bitişik olan damar arasındaki çatışmayı etkilemek için dürtü zincirini ortadan kaldırmaya da yardımcı olurlar.

5/5 - (1 vote)
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status