Uzak Durulması Gereken Dünyadaki En Zehirli 8 Balık

Uzak Durulması Gereken Dünyadaki En Zehirli 8 Balık Bugün dünyada 35.000’den fazla balık türü var. Bu yüzden aralarında ölümcül olanların olması şaşırtıcı değil ve tek bir ısırıkla öldürebilen büyük köpek balıklarından değil, zehirleriyle ölümcül bir darbe indirebilen En Zehirli Balıklardan bahsediyoruz.
- Taş Balığı (Synanceia verrucosa)
- Fugu
- Trakonya Balığı
- Volitan Aslan Balığı (Rascasse volante)
- Sarı Kutu Balığı (Ostracion cubicus)
- Müren balığı (Muraena helena)
- İskorpit balığı
- Vatoz
1- Taş Balığı (Synanceia verrucosa)

Uzak Durulması Gereken Dünyadaki En Zehirli 8 Balık
Taş balığı, resif taş balığı veya siğil balığı, dünyadaki en zehirli balıktır. Pasifik ve Hint Okyanuslarının sularında ve Kızıldeniz’de bulunur. Taş balığı, sırt yüzgecinin dikenleri aracılığıyla yetişkin bir insanı bir saatten daha kısa sürede öldürebilecek zehri enjekte edebilir.
Taş balığı doğada son derece acı veren zehirlerini avlarını yakalamak için değil, yalnızca bir savunma mekanizması olarak kullanırlar. Genellikle taş ve kumla birleştiği deniz tabanında tamamen hareketsizdir, bu nedenle fark edilmesi çok zordur. Bir kişi yanlışlıkla üzerine basarsa, zehir 2 saat içinde ölüme yol açabileceğinden derhal tıbbi yardım almalı ve bir panzehir vermelidir.
2- Fugu Balığı

Uzak Durulması Gereken Dünyadaki En Zehirli 8 Balık
Birçok fugu türü zehirlidir ve oldukça zehirli olan tetrodotoksin iç organlarda olmasına rağmen bunlara dokunulmamalıdır bile.
Bir balık 30 yetişkini öldürmeye yetecek kadar toksin içerir. Ek olarak tetrodotoksin, nispeten düşük konsantrasyonlarda (~2 mg) bile zayıflığa, felce ve ölüme yol açabilir.
3- Trakonya Balığı

Uzak Durulması Gereken Dünyadaki En Zehirli 8 Balık
Trakonya Balığı esas olarak Karadeniz ve Akdeniz’de bulunur. Balık sığ suda yaşadığı, varlığının reklamını yapmaktan hoşlanmadığı ve genellikle kendini gizlediği veya kılık değiştirdiği için, bir kişi yanlışlıkla bir trakonya balığına basabilir. Bu durumda yaratık, suçlunun vücuduna toksik maddelerin girdiği sırt yüzgeci ve solungaçlarında bulunan sivri uçları harekete geçirir. Şişlik, kızarıklık ve kasılmaların eşlik ettiği keskin bir yanma ağrısı vardır.
Ciddi sonuçlardan kaçınmak için, mağdura 10 dakika içinde ilk yardım yapılmalıdır. Çok sıcak suya hızlı daldırma genellikle ağrıyı azaltır. 24 saat içinde düzelebilir, ancak lokal semptomlar birkaç gün hatta haftalarca devam edebilir.
4- Volitan Aslan Balığı (Rascasse volante)

Uzak Durulması Gereken Dünyadaki En Zehirli 8 Balık
Volitan Aslan Balığı (Rascasse volante) ya da diğer bilinen ismiyle kırmızı aslan balığı, Pasifik ve Hint okyanuslarının sularında yaşar. Nadiren ölümcül olsa da ağrılı bıçak yaraları açabilen uzun, zehirli dikenleriyle tanınırlar.
Bu balığın dikenlerinin sokması şiddetli ağrıya, kusmaya ve nefes almada zorluğa neden olabilir ve en çok çocuklar, yaşlılar veya alerjik reaksiyonları olanlar için tehlikelidir. Zamanında tıbbi yardım almazsanız, zehir aktif hale gelir. Sonrasında ise kasların ve solunum organlarının felç olmasına neden olur.
5- Sarı Kutu Balığı (Ostracion cubicus)

Uzak Durulması Gereken Dünyadaki En Zehirli 8 Balık
Sarı Kutu Balığı (Ostracion cubicus), fugu balığı ile benzerdir. O kadar zehirli olmasa da kendi etkileyici zehir savunmasına sahiptir. Sarı kutu balığı, tehdit edildiğinde veya strese girdiğinde, çevresindeki her şey için zehirli olan ostracitoxin adlı bir toksini derisinden suya salar.
Kırmızı kan hücrelerini yok ettiği için insanlar için özellikle tehlikeli olabilir. Ayrıca, bu türün bazı üyeleri çiğ yenildiğinde ölümcül olabilir.
6- Müren balığı (Muraena helena)

Uzak Durulması Gereken Dünyadaki En Zehirli 8 Balık
80’den fazla Müren balığı türü vardır. Tüm tropikal ve subtropikal denizlerde yaşarlar, sığ sularda resifler ve kayalar arasında yaşarlar ve yarıklarda saklanırlar. Müren balıkları, yalnızca rahatsız edildiklerinde insanlara saldırma eğilimindedir, ancak bu durumda oldukça vahşi olabilirler. Müren balıklarının çeneleri, avlarını yakalamalarına ve ciddi yaralar açmalarına izin veren güçlü, keskin dişlerle donatılmıştır.
Müren balığı tarafından ısırılırsanız, yarayı hemen tatlı suyla durulamalı ve tıbbi yardım almalısınız. Antibiyotik ve ağrı kesici almanız gerekecek ve yara tedavi edilmezse felce yol açacaktır.
Ayrıca bazı ülkelerde Müren balığı yenir ancak etleri bazen zehirlidir ve ölüme yol açabilir.
7- İskorpit balığı

Uzak Durulması Gereken Dünyadaki En Zehirli 8 Balık
İskorpit balığı, en tehlikeli deniz hayvanlarından biridir. İskorpit balığı, Karadeniz ve Akdeniz’in kıyı sularında, Avrupa ve Afrika kıyılarında Atlantik Okyanusunda yaşar.
Balığın vücudunun çevresinde yaklaşık 20 tehlikeli sivri uç vardır. İskorpit balığının rengi çok alacalıdır ve kolay gizlenmesine katkıda bulunur. Bu nedenle balığı fark edemez ve yanlışlıkla dokunabilir veya üzerine basabilirsiniz.
Etkileyici diken sayısına rağmen İskorpit balığı zehri ölümcül değildir ancak ağrı şoku, kan basıncında düşme ve uyuşma gibi belirtiler birkaç gün sürebilir. İskorpit balığının dikenlerinin bir şekilde vücudunuza batması durumunda yaradaki sivri uçları çıkarın, sıcak suya batırın ve mümkün olan en kısa sürede acil servise gidin.
8- Vatoz

Uzak Durulması Gereken Dünyadaki En Zehirli 8 Balık
Vatozlar tüm denizlerde ve okyanuslarda yaygındır ve bazen nehirlerde bulunur. Hayatlarının aslan payını dipte geçirirler ve kural olarak kamuflaj için kuma gömülürler. Bu nedenle dikkatsiz birisi bu balığa kolayca basabilir.
Vatozun kuyruğunda zehirli bir sivri uç bulunur ancak bu hayvan onu yalnızca savunma amaçlı kullanır ve zehir ölümcül bir tehlike oluşturmaz.
Enjeksiyon semptomları mide bulantısı, kusma, ishal, yara yerinde şiddetli ağrı ve kas kramplarını içerebilir. Bakteri veya mantar enfeksiyonu ve nadir durumlarda daha sonra ölüm de mümkündür. Vatoz popülasyonunun yoğun olduğu suya girenlere, balıklar kumun titreşimini alıp yüzerek uzaklaştığından, normal adımlar atmak yerine ayaklarını kum üzerinde kaydırmaları tavsiye edilir.
Hiç bu balıklardan herhangi birine rastladınız mı?